تعمیرات آسانسور
آسانسور یکی از بخشهای مهم برای آپارتمانها محسوب میشود. هر آسانسور قطعات مختلفی دارد که به مرور زمان دچار فرسودگی و خرابی میشوند. اما در این میان در بعضی ساختمانها (عموما ساختمانهای قدیمی) مشاهده میکنیم به علت بیتوجهی به سرویس و نگهداری آسانسور روند فرسودگی سریعتر میشود. یکی از مشکلاتی که وجود دارد این است که زمانی که یک قطعه از آسانسور دچار اشکال میشود مدیران ساختمان با بیتوجهی از کنار آن میگذرند. همین موضوع باعث میشود این خرابی به مرور زمان به سایر بخشها نیز منتقل شود.
نتیجهای که بعد از چند سال بدست خواهد آمد این است که اهالی ساختمان با دستگاهی مواجه هستند که در فواصل زمانی کوتاه دچار قطعی و خاموشی میشود و این امر موجب نارضایتی و کلافگی آنها خواهد شد. در این حالت است که اهالی و مدیر ساختمان مجبور میشوند تعمیرات اساسی را برای آسانسور خود شروع کنند. در این مقاله به بررسی اقدامات لازم برای شروع تعمیرات اساسی آسانسور میپردازیم.
اما تعمیرات آسانسور فرسوده را از کجا شروع کنیم؟
همچنین بخوایند: 3 نکته مهم در سرویس ماهانه آسانسور
بررسی و ارزیابی وضعیت آسانسور
اولین قدم ارزیابی صحیح از وضعیت آسانسور است و این کار باید توسط یک شرکت معتبر و متعهد انجام شود. در این مرحله باید تمام اشکالات آسانسور مشخص و اولویتبندی شوند. معمولا پرداخت هزینه کامل تعمیرات اساسی آسانسور برای ساختمانها غیرممکن است و همین موضوع هم نگرانی اصلی مدیران و اهالی ساختمان میباشد. به همین دلیل اولویتبندی اشکالات آسانسور از اهمیت زیادی برخوردار است. به طور طبیعی مسائل و ایرادات اساسی آسانسور باید زودتر برطرف شوند. البته در مرحله همکاری شرکت خدمات آسانسور نیز بسیار مهم است.
چهار قطعه ایمنی
از مهمترین موارد در بحث تعمیر آسانسور چهار قطعه ایمنی هستند. این قطعات به دلیل اهمیتی که در حفظ جان مسافرین دارند نسبت به سایر قطعات آسانسور از اولویت برخودارند و در صورت خرابی حتما باید تعویض و یا تعمیر شوند.
این چهار قطعه عبارتاند از:
- پاراشوت: بخشی از سیستم ترمز اضطراری است. هنگام سقوط کابین این قطعه وارد عمل شده و باعث توقف کابین میشود.
- قفل درها: به طور عادی وقتی کابین آسانسور روی یکی از طبقات توقف میکند، درب سایر طبقات باید قفل باشد. این کار توسط قفل درب انجام میشود. در صورتی که قفل یکی از طبقات خراب باشد ممکن است مسافرین در را باز کنند و درون چاله سقوط کنند. بنابراین صحت عملکرد این قطعه در همه طبقات حتما باید بررسی شود و در صورت وجود مشکل حتما نسبت به تعویض و یا تعمیر قفل اقدام شود.
- ضربهگیر: زیر کابین و کادر وزنه نصب میشوند و هنگام برخورد کابین و یا کادر وزنه با ستون در چاله، باعث میشود مسافر و کابین آسیب نبیند.
- گاورنر بالا: این قطعه نیز مانند پاراشوت بخشی از ترمز اضطراری است و عملیات ترمز را فعال میکند.
در مقاله زیر درباره این قطعات به صورت کاملتر بحث کردهایم:
همچنین بخوانید: چهار قطعه ایمنی آسانسور
شروع عملیات تعمیر آسانسور
پس از مشخص شدن ایرادات آسانسور و برنامهریزی صحیح برای رفع مشکلات نوبت به شروع عملیات بازسازی میرسد.
برخی مشکلات مهم و متداول برای آسانسورها عبارتاند از:
جمع شدن آب در چاهک آسانسور
متأسفانه گاهی اوقات هنگام ساختن یک ساختمان همه استانداردهای لازم رعایت نمیشود و یکی از آنها آببندی نادرست چاهک آسانسور است. این موضوع باعث میشود بعد از چند سال آبهای زیرسطحی مخصوصا فاضلاب شهری وارد چاهک آسانسور شود. اولین نتیجه جمع شدن آب در چاهک آسانسور این است که مدیر ساختمان مجبور میشود از یک تکنسین آسانسور بخواهد حرکت کابین آسانسور را برای پایین طبقه (معمولا پارکینگ) غیرفعال کند. و اهالی مجبور هستند از طبقه اول رفت و آمد کنند که این امر نیز باعث نارضایتی مضاعف آنها خواهد شد.
ایرادات مکانیکی آسانسور
قطعا یکی از پراصطکاکترین بخشهای آسانسور سیمهای بکسل هستند. این کابلها دائما در حال حرکت روی فلکه هرزگرد هستند و فشار بسیار زیادی را تحمل میکنند. بنابراین معمولا بعد از چند سال (با توجه به جنس و کیفیت کابل) ساییده و پوسته پوسته میشوند. به همین دلیل باید دائما بررسی شوند و در صورت وجود ساییدگی تعویض شوند.
یکی دیگر از قطعات مکانیکی آسانسور کفشکها هستند. کفشکها در صورتی که مورد سرویس ماهیانه قرار بگیرند طول عمر خوبی خواهند داشت. با این حال از آنجایی که محل اتصال کابین به ریل میباشند و با هر بار حرکت کابین آسانسور آنها نیز حرکت خواهند کرد سلامت آنها اهمیت بسیاری دارد. در صورتی که کفشکها دچار خوردگی و ساییدگی شده باشند حتما باید تعویض شوند.
مشکلات الکتریکی آسانسور
مورد بعدی قطعات الکتریکی و تابلو فرمان است. شستیهای طبقات، پنل درون کابین، سیمکشی بین طبقات، برد الکترونیکی و قطعات الکتریکی درون تابلو فرمان موارد دیگری هستند که در صورت خرابی باید تعمیر و یا تعویض شوند. ایرادات الکتریکی آسانسور گستره وسیعی دارند. ممکن است مشکل پیچیدهای وجود نداشته باشد و با تعویض یک کنتاکتور و یا کنترل فاز حل شود و یا ایراد آنقدر حاد شده باشد که مجبور باشید کل تابلو فرمان را تعویض کنید.
کلام آخر
اجازه ندهید ایرادات و نقایص آسانسور روی هم جمع شوند.
در صورتی که با هیچ شرکتی قرارداد سرویس و نگهداری ندارید بعد از انجام تعمیرات حتما سرویس و نگهداری را شروع کنید.
این نکته را بدانید که در صورت همکاری با یک شرکت متعهد دچار مشکلات حاد نخواهید شد.