

پیشنیازهای نصب آسانسور
نصب و راهاندازی آسانسور شامل موارد زیادی میشود که برخی از موارد اولیه آن عبارتاند از: تعیین ظرفیت آسانسور و ابعاد کابین، آمادهسازی و مشخص کردن ابعاد چاهک، تامین برق تک فاز جهت جوشکاری در مرحله نصب درب و ریل و همچنین مرحله راهاندازی، مشخصات تابلو برق سهفاز، نصب تابلو برق در موتورخانه و کابل برق مورد نیاز آسانسور و کابلکشی و انتقال برق از کنتور به اتاقک موتورخانه. در این مقاله به بررسی فرایند ساخت چاله آسانسور میپردازیم.
نقشههای ساختمان
چناچه ساختمان در حال احداث می باشد و دسترسی دقیق به ابعاد مورد نیاز چاهک میسر نباشد، نقشه های زیر لازم است.
- پلان تیپ طبقات شامل پارکینگ – زیر زمین – همکف و طبقات در محل نصب آسانسور.
- مقطع از چاهک آسانسور با ذکر اندازه های کامل از کف چاله آسانسور تا زیر سقف موتورخانه.
- پلان پشت بام ساختمان در محدوده چاهک آسانسور به منظور بررسی تأسیسات و تجهیزات احتمالی موجود در اطراف چاهک به شرکت طرف قرارداد ارائه شود.
آغاز به کار
کل مسیر کابین از بالا تا پایین را تراول یا کورس حرکت آسانسور مینامند. در زیر کورس حرکت گودالی به عمق 190 سانتیمتر باید باشد که به آن پیت یا چاله آسانسور میگویند.
جهت نصب آسانسور ارتفاع مورد نیاز از کف چاله تا سطح کف سازی شده اولین توقف آسانسور (معمولا پارکینگ) قبل از بتون ریزی کف چاله حداقل باید ۱۹۰ سانتیمتر باشد.
در زمان بتون ریزی کف چاله با عنایت به نقشه سکوهای ضربه گیر زیر کابین و زیر قاب وزنه تعادل ۱۰ سانتیمتر بتون مگر و ۳۰ سانتیمتر آرماتوربندی و بتون ریزی می شود و ارتفاع باقیمانده نباید کمتر از ۱۵۰ سانتیمتر شود. این فضا جهت نصب قطعات آسانسور شامل ضربهگیرها (بافر)، لوازم گاورنر سقوط (ترمز اضطراری)، محل عبور یوک و سینی کابین و استقرار سکوی ضربهگیر خواهد بود. در این محل یک فضای خالی وجود خواهد داشت که تقریبا مکعبی به ابعاد ۶۰*۵۰*۱۰۰سانتی متر مکعب را می سازد. به این فضا اصطلاحاً “فضای جانپناه” میگویند.
جهت اجرای سکوهای ضربه گیر طبق نقشه های اجرایی، آرماتورهای انتظار جهت سکوهای ضربه گیر در فونداسیون مذکور پیشبینی میشود.
هنگامی که سرویسکار به صورت ماهانه جهت سرویس و نگهداری آسانسور و یا تعمیرات به چاله آسانسور مراجعه مینماید اگر به طور اتفاقی آسانسور حرکت نماید، سرویسکار میتواند از فضای جانپناه جهت نجات جان خود استفاده نماید.
در مورد ساختمانهای قدیمی که فضای لازم را ندارند جهت پیشگیری بهتر است قبل از ورود سرویسکار به چاله آسانسور از یک سکوی پرتابل فلزی استفاده گردد.
چاه ارت
به جای چاه ارت (Earth) تا رسیدن به رطوبت لازم زمینی، و وصل کردن سیم مربوطه، میتوان از چاه اصلی ساختمان جهت ایجاد چاه ارت استفاده نمود و چنانچه این چاه پیشبینی نشده است، در محل مناسب و نزدیک به آسانسور چاهی به عمق حداقل ۸/۳ متر ایجاد کرد تا به رطوبت زمینی رسید سپس مواد ذیل را طبق دستورالعمل در چاه حفر شده قرار داده و روی آن را می پوشانیم:
- نمک ۳۳%
- زغال ۳۳%
- پتاسیم ۳۳%
- سیم مسی بدون روکش به متراژ مناسب جهت محل مورد انتقال
- میله مسی و صفحه مسی ( در بازار به صورت یک مجموعه وجود دارد)
همانطوریکه در مرحله ۱ اشاره شده پس از تکمیل مدارک مورد نیاز (در مرحله ۲) با توجه به شرایط ساختمان و نوع آسانسور طرح اجرایی بتون ریزی کف چاهک به شرح ذیل به کارفرما ارائه خواهد شد.
- بتون مگر ۱۰ سانتیمتر.
- بتون آرمه کف و آرماتور بندی ۳۰ سانتیمتر.